Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Стотна кръпка на Закона за пътищата или реални резултати след промените?

Не е проблемът във високата скорост, нашите пътища са морално остарели, смята Йонко Иванов

19.04.2022 | 21:11 Редактор: Теодора Патронова

Разумни ли са предложенията за нови промени в Закона за движение по пътищата? 

"Ще имат резултат, колкото имаше от въвеждането на денонощното шофиране с къси светлини. Освен да се увеличи корупцията, което е в ущърб  на заявката на това правителство, че корупционните практики ще се намалят. Когато говорим за пътна безопасност, има пет червени линии, които влизат в Закона за движение по пътищата - това са обучение, контрол, организация на движението, медии и общество", коментира председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов в "Денят ON AIR". 

Той добави, че са очаквали коренно различно нещо - това е стотната кръпка на Закона за движение по пътищата. Очаквали са нова философия в новия Закон, в който на първо място да бъде превенцията, а след това санкциите.

"Седем години назад се доказва, че 60% от глобите имат събираемост, което означава, че над половин млрд. за 7 години са събрани. Къде са парите? В нормалните европейски държави парите отиват във фонд "Пътна безопасност" и се връщат в пътя за попълване на пътя и за по-добри пътища. За всичко сме виновни шофьорите. Държавата я няма", заяви Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът изтъкна, че всичко преминава през образованието и възпитанието на хората. Той обърна внимание, че са възможни корупционни практики при увеличаването на санкциите. 

"Тези санкции не работят. Трябват хора, които разбират, да бъдат поканени и да се изработи един нов закон. Тези 10 км/ч няма да повлияят. Не е проблемът във високата скорост. Нашите пътища са морално остарели", подчерта Иванов. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК