МВР предлага по-ниска максималната скорост по магистралите и двоен скок на глобите

Идеята е по аутобаните да не се шофира с повече от 130 км/ч

18.04.2022 | 18:44 Редактор: Теодора Патронова

Безопасността по пътищата става приоритет за кабинета "Петков". А от МВР предлагат по-ниска скорост по магистралата и по-високи глоби за шофьорите. Междувременно коалиционните партньори все още нямат консенсус по темата с парите за пътните строители.

Павел пътува от София до Пловдив почти всяка седмица. Заради лошото състояние на магистралата и пътищата, колата му често влиза в сервиз. Идеята на МВР да намали скоростта по аутобаните от 140 на 130 км/ч, не е решение на проблема, смята Павел. 

"Според мен решението е първо да се оправят пътищата, а не да се намесва скоростта дали ще се намали с 10 км или не. Ние заплащаме винетки и се движим по тези пътища, а те мисля, че не отговарят на изискванията", коментира той.

Шофирането със 140 км в час в дадени участъци от магистралите може да е опасно, алармират от МВР.

"Пътните настилки на автомагистралите не отговарят съвсем на скорост от 140 км/ч. Има участъци, може би – немалко, в които движейки се с такава скорост от 140 км в час, крие рисковете за участниците в движението, ако бихме дали 130 километра", обясни зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакев.

Справка показва, че в редица европейски страни ограничението по магистралите е 130 км. Това е максималната разрешена скорост в страни като Италия, Франция и Румъния. В Германия максималната препоръчителна скорост по аутобаните е 130 километра. Но ако скоростта се превиши, не са предвидени глоби.

В предложените промени от МВР глобите за нарушителите на пътят също скачат двойно. Ако текстовете бъдат приети - за шофиране без книжка санкцията става от 300 на 600 лева. Ако водачът е употребил алкохол над 0.5 промила се предвижда глобата също да е двойна.

"Глобите, ако ги вдигнат, а заплатите стоят на едно и също ниво не е ок, защото на хората е трудно с това заплащане да плащат такива високи глоби. Мисля, че не е рентабилно", каза Павел.

И още преди промените да са гласувани, пътните полицаи от днес започват нова акция на пътя. В промените в закона за движение по пътищата са разписани и по-солени глоби за пешеходците. Санкцията за преминаване на червен светофар е 150 лева. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК