Парите за пътищата: Основни ремонти са правени като пътна поддръжка

Премиерът настоява за проверка преди изплащането на втората половина от средствата

18.04.2022 | 13:56 Редактор: Ваня Кузманова

Премиерът Кирил Петков се надява тази седмица парламентът да одобри плащането на забавените пари за ремонти. Той обаче настоява за проверка преди изплащането на втората половина от средствата. 

Преди седмица протестиращи шофьори заради лошото състояние на пътя през прохода "Витиня" показаха на премиера нагледно разбитата инфраструктура, като го возиха в ТИР. 

"Там пътят е в абсолютно безобразно състояние. Асфалтът е на парчета. Огромни дупки със страхотни задръствания", посочи министър-председателят Кирил Петков. 

Петков отговори и на експремиера Бойко Борисов, който през уикенда заяви, че е преброил 3 хил. дупки по пътя от София до Добрич. 

"Дори неговото обвинение да го вземем, че е вярно. За последните 100 дни 3 хил. дупки са се направили. Ами как са построени тези магистрали, че за 100 дни имаме 3 хил. дупки. Или магистралите са зле направени, или не са поддържани през цялото време", коментира Петков.  

Държавата сега не може да поддържа пътищата заради неплатените над 1 млрд. лв. към пътностроителните фирми и отказа на Народното събрание да гласува решение за разплащане. Петков обяви, че се надява, въпреки вътрешнокоалиционния спор с "Има такъв народ", половината от парите да бъдат гласувани от парламента още тази седмица. 

Останалите пари фирмите ще получат след проверки, за да не бъдат изписвани основни ремонти като текущи, защото това влошава качеството. 

"Не, защото се съмняваме в МРРБ или АПИ, а защото тези договори са направени неправилно", посочи премиерът. 

С З4% повече са загиналите хора при катастрофи за първите три месеца на настоящата годината спрямо 2021. Затова премиерът свика среща между ресорните институции в Министерския съвет за решаване на проблема. Съветник по безопасността на движението ще бъде осемкратният рали шампион Димитър Илиев. 

"Нередностите, които има в нашето общество, не са само в пътищата", каза автомобилният състезател Димитър Илиев.  

Тази сутрин от Института за пътна безопасност изпратиха отворено писмо до лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов с призив да оттегли незабавно министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов. 

Според института казусът с парите на пътностроителните фирми може да бъде решен от Пътната агенция без да е необходимо участието на Народното събрание.

В конкретика с решаването на проблема с безопасността по българските пътища - първото решение, което беше взето от ресорната комисия, е да бъдат слагани колани на задните седалки и децата в столчета да бъдат обезопасявани. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК