България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пътните фирми на ръба на фалита, ще се стигне ли до консенсус?

Коментар на Стефан Чайков и Нестимир Ананиев

18.04.2022 | 09:30 Редактор: Ваня Кузманова

Парламентът блокира обещаните 600 млн. лв. за разплащане с пътните фирми. Ще се стигне ли до консенсус, при какви условия и какво ще предприемат пътните фирми?

"Имахме в петък среща с премиера повече от час, надяваме се, че Народното събрание ще вземе необходимите решения, така че да може да се развърже възелът. Големият проблем е невъзможността на АПИ да възлага ремонти по републиканската пътна мрежа заради спецификата на допълнителните споразумения", посочи председателят на УС на Браншова камара "Пътища" Стефан Чайков в студиото на "България сутрин".

По думите му фирмите са на ръба на оцеляването. 

"Ангажиментът е държавата е да се разплати на 100% до 30 юни. Това забавяне на плащанията води почти до ръба на фалита. Фирмите са съкратили повече от 10% от персонала си. Банките изземат техника заради кредити", допълни гостът.

"Около 2000 км на година със сигурност трябва да се ремонтират. Стандартната пътна маркировка има една година гаранционен срок, след което трябва да се подновява", коментира Чайков.  

"Не е имало забавяне. Не се получи мнозинство, което да подкрепи едно от трите решения, които бяхме предложили за решение на казуса. Ние многократно сме заявявали, че трябва да се намери много бързо решение по самия казус, но трябва да има контрол. Имаме много заплетен възел с договори, които са от 2018-2019 година. Те в момента се обследват и се проверяват от междуведомствена комисия, но в същото време искаме да има и пътна поддръжка", посочи председателят на регионалната комисия в парламента Нестимир Ананиев пред Bulgaria ON AIR.  

Стефан Чайков каза, че не прави чест на управляващата коалиция, че неглижира и обижда близо 2000 служители в пътната администрация, защото под всеки сертификат, който е определен за плащания, са се подписали поне 7 души. 

"Ако някой смята, че пътната администрация е престъпна група, да бъде да така добър да излезе и да го каже ясно и да си понесе политическите последствия", категоричен е председателят на Браншова камара "Пътища".

Той завърши, че вече са обявили, че в сряда организират отново национален протест пред Народното събрание. 

"Ако до сряда не видим консенсус от Народното събрание, ще минем и пред Министерския съвет, за да ги подсетим, че и в техните правомощия да отвържат възела. А след Великден протестите ще станат безсрочни", допълни събеседникът.  

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК