Рашков: Ограничението на скоростта ще спаси човешки животи, МВР не може само да наблюдава

Най-много са загиналите на територията на Областната дирекция на МВР в Русе

19.04.2022 | 13:25 Редактор: Елеонора Танева
Рашков: Ограничението на скоростта ще спаси човешки животи, МВР не може само да наблюдава

Най-голям ръст в тежките катастрофи има в София и Пловдив. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Бойко Рашков по време на дискусия за предложените промени от МВР в Закона за движение по пътищата. 

"Наблюдавали сме внимателно периода от 1 януари до началото на април. Установили сме, че са възникнали 1220 тежки пътнотранспортни произшествия, загинали са 105 участници в движението и са ранени 1530. Ето тези резултати ни притесниха, защото се оказва, че в сравнение с 2021 г. се отчита увеличение и по трите показателя", обяви министър Рашков.

С 32-ма повече са загиналите в сравнение със същия период на миналата година.  Най-малко тежки катастрофи са станали на територия на ОДМВР Перник - 10, Търговище - 13.

Най-много са загиналите на територията на Областната дирекция на МВР в Русе. Няма загинали на територията на Видин, Габрово, Разград, Търговище и Хасково.

Рашков беше категоричен, че ограничението на скоростта от 140 на 130 км/ч по магистралите ще спаси човешки животи.

"Когато хора умират в катастрофи, МВР не може само да наблюдава, съзерцава и да контролира движението по пътищата", заяви вътрешният министър.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Във всеки град се знаят, къде са най-натоварените отсечки и точно там трябва да има камери, които да проверяват преглед, застраховка, данък, глоби, винетка и т.н. и след 1-2 км след като има сигнал за нарушител да бъде спрян, а не да спират баничарки и бракми за 20лв за кафенце. Проблемът са джиповете и бегачките, купени от мама и тате. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
За да се извадят джигитите от пътищата, трябва контролът да е силен в населените места. Всеки кара, паркира и маневрира както му дойде на акъла. Масово се пресича непрекъснатата линия, масово се кара с превишена скорост, масово се минава в насрещното... Няма ли контрол, хората се разглезват. Ако се респектират всички *** в София и областните градове, чрез интелигентни системи за една година ще се вземат към 300-400 000 книжки. Само тогава ще има ред. Сигнализирай за неуместен коментар