Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проблемът в коалицията е непоносимостта между Кирил Петков и Слави Трифонов

Коментар на журналиста Валерия Велева и на социолога Добромир Живков

12.04.2022 | 20:22 Редактор: Здравко Черкезов

Задава ли се политическа криза след скандалите в коалицията? 

"Коалицията изживява изключително тежки трусове, които в дадени моменти прерастват в междуличностни конфликти. Точно тези конфликти може да взривят коалицията", коментира журналистът Валерия Велева в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ най-големият проблем пред коалицията е "вътрешната непоносимост между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" (ИТН), и по по-специално – между Кирил Петков и Слави Трифонов".

"Динамиката показва, че никоя от партиите и политическите сили не би извлякла по-големи ползи от евентуални предсрочни избори, отколкото да се опитат да удържат коалицията въпреки натиска от отделните партньори, както и от опозицията", посочи социологът Добромир Живков пред Bulgaria ON AIR.

Велева се осъмни в честността на надпреварата за нов управител на БНБ. "Там на екран минават всички финансови потоци в държавата и е много важно да има кохезия между финансовия министър и гуверньора на банката – когато искаме нещо да бъде скрито или да не бъде така, както трябва да бъде", опасява се тя.

"Изключително важно е да не се отдаваме на партизанщината и да сме внимателни да не би отзад да се крият корпоративни интереси, като скриването на парични потоци с цел нарушаване на финансовата дисциплина. Изборът на нов управител на БНБ трябваше да се случи по много по-цивилизован начин", категоричен бе Живков.

Според социолога в студиото, използването на груб език в надпреварата за нов управител на БНБ е проявление на антисистемността на ИТН. 

"Ако очакваме от някоя политическа сила такова поведение, това е от ИТН. Съдейки какво се случи миналата година с поредицата от избори, е назряло очакването за предефиниране на политическото поведение и култура. Наблюдаваме процес на подмяната на политическите елити. Това ще води до точно такъв тип прояви, които рушат доверието в българската политика", обясни Живков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК