Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Аталай: Не можем да се откажем от руския газ, трябва да намалим потреблението

Всичко е игра на нерви, коментира депутатът от ДПС

30.03.2022 | 20:43 Редактор: Елеонора Танева

Патова ли се оказа ситуацията с доставките на руски газ? "Газпром" иска плащане в рубли, ЕС е категоричен, че няма да направи такава отстъпка. 

"Всеки ден, всеки който е от двете страни на процеса, вади по някоя маймунка на преден план. По последното предложение на "Газпром" енергийните суровини да се плащат в рубли - договорът има клаузи, които би трябвало и двете страни да спазват. Там никъде няма спогодба да се плаща с рубли. Това е игра на нерви. А основното, което е нужно да търсим, е балансът - за да получава България необходимото количество суровини от газ и петрол", коментира депутатът от ДПС Рамадан Аталай в студиото на "Денят ON AIR".

Решението той вижда в преговори на компетентно ниво.

"Тъй като стоката се предава от руската страна, могат да поставят такива условия. Но договорите се сключват от двете страни, трябва да се преговаря, докато се стигне до изход. Санкциите, които се налагат, изискват всички европейски лидери да влязат в час. А онова, което е необходимо, е сериозни първи крачки за диверсификацията", заяви Аталай пред Bulgaria ON AIR. 

Според него не е възможно да се откажем изведнъж от руските доставки.

"Всичко изисква време, допълнителни договаряния на количества, път за алтернативни доставки. Управляващите трябва да подходят със знание, не само с емоции", добави народният представител.

Той е категоричен, че по-големи количества азерски газ няма как да получим. И търси решението другаде - в намаляване на потреблението.

"Трябва да намалим количеството енергия, които ползва България от петрол и газ. Това може да стане с подобряване на енергийната ефективност. Тогава вместо 3,6 млрд. кубика газ, да ползваме 3 млрд. например", коментира Аталай. 

Депутатът е убеден, че след отпадането на мораториума е неизбежно да има увеличение на цените на топлото. 

"И вълкът сит, и агнето цяло - не съм виждал такова нещо. След отпадането на мораториума, с допълнителните количества от АЕЦ "Козлодуй" може да се запази цената на електроенергията за битовите потребители. Даже и да се намали с 5%. Но няма как да не се повиши цената на газа, когато на световния пазар е скочила до 5 пъти", прогнозира народният представител. 

ДПС още не е взело решение кой от двамата номинирани за управител на БНБ ще подкрепи, стана ясно от думите на депутата. 

"Ние не познаваме нито Каримански като експерт, нито Гюров. Гуверньорът на една държава е лицето пред световните банкови системи. Не можем да сложим там човек, който не е известен в банковите среди, трябва да има авторитет и в международните институции", категоричен беше Аталай.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК