Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Б. Рашев: Независимостта от руския газ е имагинерна

Европа трябва да намери алтернативи за добив или внос на енергиен ресурс

29.03.2022 | 23:30 Редактор: Калина Донкова

Европейската комисия (ЕК) ще има мандат да води преговори за доставки на газ от Русия от името на всички страни в Европейския съюз (ЕС). Така индивидуалните разговори с "Газпром" може да останат в историята, но с малки условности. България има още малко време, в което може да чака решение.

По думите на енергийния експерт Боян Рашев даването на мандат на ЕК за такива преговори означава, че всяка страна членка дава на органа част от националния си суверенитет

"Ако целта е да постигнем по-висока енергийна независимост или да постигнем по-добри договори с "Газпром", може и да оправдае средствата. Но аз самият имам съмнения от известно време, че Комисията представлява адекватно всички страни членки, защото тя устойчиво представлява силните западни страни членки и все по-рядко представлява интересите на Източна Европа", коментира той в ефира на предаването "Директно".

Според Рашев целта за абсолютна независимост от руски газ в Европа е имагинерна и в никой случай не може да бъде постигната в кратки срокове. 

"Това означава Европа да промени много неща в политиките си. За да станеш независим от внос на енергиен ресурс, от най-големия износител, ти трябва този енергиен ресурс да го добиваш сам, или трябва да намериш други алтернативни източници, от които да го внесеш", подчерта той.

Вижте целия разговор във видеото.