КЕВР съобщи дали ще има увеличение на цените след падането на мораториума

Ще скочи цената на топлата и студената вода

23.03.2022 | 17:35 Редактор: Теодора Патронова

Токът за бита няма да поскъпне след отпадане на мораториума, но се очаква увеличение на цените на топлоенергията и водата. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров. Той беше изслушан от депутатите от енергийната комисия. 

В края на март ще спре да действа мораториума върху цената на електроенергията за битовите потребители, но това няма да вдигне цената на тока, заяви председателят на КЕВР Станислав Тодоров. Цената на топлата и студената вода обаче ще скочи.

"Токът няма да се вдига - има силен натиск за вдигане на цената на топлоенергията и ВиК услугите. До колко това ще е така и дали ще стане  от 1 април, комисията ще прецени имайки предвид лостовете, с които може да влияе", заяви Тодоров.

Войната в Украйна вдига и цената на газа.

"Ще има повишение на цените, защото България не произвежда газа, а го внася. Ако някой може да каже откъде да внесем по-евтин газ, Комисията със сигурност ще се възползва от тези количества. Газът е вносна стока, която се е вдигнала 10 пъти, но е наивно да се очаква че няма да има повишение на цените", каза още председателят на КЕВР.

Цената на синьото гориво ще зависи и от политическите решения, ако Европа и САЩ продължат диверсификацията и не бъдат преподписани договорите с "Газпром" ще последва нов ръст. Ако обаче войната свърши по-рано и страната ни продължи да разчита на руски газ, то цената ще тръгне надолу, прогнозират от КЕВР.

Председателят на КЕВР отбеляза, че не е открито нарушение в продажбата на количества газ от старото ръководство на "Булгаргаз". От Главна дирекция "Национална полиция" съобщиха, че има основания за повдигане на обвинения за скъпия ток през миналото лято. 

Разследващите са използвали материали от проверката на Комисията, обясни Тодоров.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК