fallback

Гечев: Кандидатурите за шеф на БНБ не разрушават коалицията, изборът зависи от опозицията

"Нищо не може да договорим дългосрочно без Русия", каза депутатът от БСП

24.03.2022 | 20:05 Автор: Искра Ангелова

По какви критерии БСП ще избере коя от кандидатурите за гуверньор на БНБ да подкрепи?

"При нас решенията се взимат колективно и ние помежду си оживено обсъждаме това предизвикателство. Но нямаме решение нито на ръководството на партията, нито на парламентарната група. Предполагам, че в петък сутринта ще направим обсъждане. Най-логично е да вземем решение, след като изслушаме и двамата кандидати, които са от братски партии в коалицията. Тази дискусия ще бъде изключителна интересна, защото тя ще бъде следена от специалисти", каза депутатът от БСП проф. Румен Гечев в студиото на "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че във всяка ситуация е важно кой ще застане начело на БНБ, но сегашната ситуация е усложнена.

"Още повече, че ще има икономически предизвикателства пред България, които по размер, обхват и продължителност ще зависят от това, което ще стане в Украйна следващите седмици. Ние се движим по пистата към еврозоната, вече сме членове на Банковия съюз. Влизането ни в еврозоната не може да стане при всякакви условия. И това ще е екипът, който ще води преговорите", допълни проф. Гечев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Народният представител поясни, че шефове на централни банки в ЕС имат богат опит в търговски банки, но има и гуверньори, които никога не са ръководили частни търговски банки.

"Каримански го познавам от повече време, защото той беше преподавател в УНСС в катедра "Финанси", там сме се засичали. Гюров го познавам от формирането на новия парламент. Но това няма голямо значение. Теоретично е възможно нито един от двамата да не получи достатъчно гласове или да имат равен брой гласове", подчерта проф. Румен Гечев.

Той поясни, че на двамата кандидати ще бъдат зададени едни и същи въпроси.

Попитан защо коалицията не излезе с един общ кандидат, депутатът отговори: "Това не разрушава коалицията, защото се оказа, че и в двете партии държат на техните кандидати, не успяха да постигнат съгласие. В това не намирам нищо трагично. От гласуването на опозицията ще зависи кой от двамата кандидати ще бъде избран."

Според него Азербайджан се намира в силна зависимост от "Газпром".

"Газпром" предварително е изкупил огромни количество природен газ от Азербайджан. Не забравяйте, че това е бивша съветска република. Там има изградени дългосрочни връзки. Нищо не може да договорим дългосрочно без Русия. Към момента капацитетът за производството на втечнен газ в САЩ е натоварен почти на 100%. Те нямат възможност да увеличат доставките на втечнен газ на световния пазар", добави проф. Румен Гечев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback