Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Марковски: При разпит тук Божков ще бъде арестуван, формално той се явява "пострадал свидетел"

Правното положение на ситуацията на неотложността не е фикция, посочи адвокатът

22.03.2022 | 20:49 Редактор: Жаклина Иванова

Софийският градски съд остави без разглеждане исканията за одобрение на обиските на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

"Новината е закономерна последица от всички събития, на които сме свидетели. Съдебната санкция означава, че съдът е направил пряка и директна юридическа констатация на извършени незаконосъобразни процесуално-следствени действия. Закономерно е заключил, че след като няма компетентен орган, който да извърши такива действия, те няма как да минат през съдебния контрол", обясни адвокат Димитър Марковски в студиото на "Денят ON AIR".

Правното положение на ситуацията на неотложността не е фикция, отбеляза той.

По думите му неотложността се прилага в случаите и хипотезите, в които има обосновано подозрение, че може да бъдат укривани доказателства, които са за нуждите на определено разследване, или че лицето, спрямо което ще се започва такова разследване, има реално обоснована опасност да се укрие от разследващите органи.

Запитан дали Васил Божков трябва да бъде разпитан, Марковски отговори: "Преценка на прокуратурата и на разследващите е дали г-н Божков трябва да бъде разпитван - кога, в какъв момент и това как да се случи като юридическо правило. След като има образувано досъдебно производство по повод негови изявления, той от формална гледна точка се явява "пострадал свидетел".

Самото разпитване на Божков ще бъде трудно, тъй като той се намира в момента в Дубай, припомни адвокатът пред Bulgaria ON AIR.

"Неговият разпит, ако бъде проведен тук, е ясно, че той ще бъде арестуван и задържан. Спрямо него има изключително тежки обвинения, най-вероятно го очаква и много дълъг престой в следствения арест. Това е право на негов личен избор", изтъкна Марковски.

Адвокатът коментира и факта, че Софийската градска прокуратура ще извика Кирил Петков, Бойко Рашков и Асен Василев на разпит.

"СГП ги призовава за разпит в качеството им на свидетели. Няма пречка. Наблюдаващият прокурор може да извършва конкретни действия по разследване", завърши гостът в студиото.

Кой не си свърши работата при арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова?

МВР не събра достатъчно доказателства и не спази точките на закона.
15%
Прокуратурата брани бившите управляващи, налице са достатъчно доказателства.
53%
Няма основания да бъдат арестувани, всичко е организирана от новата власт постановка.
29%
Европейската прокуратура и Лаура Кьовеши са причина за създалото се напрежение.
2%
Общо 1077 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК