Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Панев, ДБ: Има напрежение в коалицията за Украйна, но това не може да я бутне

Говоренето за форсмажор създава по-голям проблем, отколкото е войната, подчерта депутатът

22.03.2022 | 20:36 Редактор: Теодора Патронова

Има ли вариант войната да събори управляващата коалиция?

"Коалицията от самото начало е доста различна, тъй като тя обхваща четири формации, които са от левия до десния спектър. Естествено е да има различни мнения по много въпроси в нея. Но ако се придържаме към изпълнение на коалиционната програма в следващата година-две, нещата общо взето ще вървят. Има напрежение в коалицията по въпроса за Украйна, но не смятам, че това може да я бутне", коментира депутатът от "Демократична България" Владислав Панев пред "Денят ON AIR".

Той обърна внимание, че България може да намали зависимостта от енергийните ресурси на агресора Русия. По думите му може да бъде намалена до някаква степен зависимостта от природния газ.

"През новия отоплителен сезон можем да купуваме една трета от газа от Азербайджан. 100% не може да се получи от следващия отоплителен сезон, но дългосрочните инвестиции, които могат да намалят зависимостта ни от газа, по принцип, са нещото, което от сега трябва да го започнем", каза Панев пред Bulgaria ON AIR.

Той не смята, че през новия отоплителен сезон въобще няма да ползваме руски газ. Алтернативата на това да намалим 3 милиарда куб. м., които ползваме, до милиард и половина, не е много добра за околната среда, отбеляза гостът.

"Това означава примерно "Топлофикация София" да мине на мазут. Готови ли сме ние на такъв компромис в дългосрочен период? Според мен - не", заяви Панев.

Той подчерта, че проблемите са сериозни и че Европа не може реално да спре да внася руски газ от следващия сезон. 

"Кога ще получим средства от Плана за възстановяване е по второстепенен въпрос, доколкото в момента държавният бюджет се изпълнява доста добре. Кога ще получим средства не е толкова важно, колкото дали ще ги изразходим тези средства ефективно", отбеляза Панев.

"Говоренето за форсмажор създава по-голям проблем, отколкото е войната в Украйна, защото ако се въведе такъв на държавно ниво, това означава възможности за разтрогване на договори и фалити на фирми. Тотален хаос в бизнес отношенията между стопанските субекти. Хрумването на Нинова го отдавам на неинформираност. Тя все пак е юрист, а не икономист. Не мисля, че това въобще е на дневен ред", коментира той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК