Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Доц. Киселова: Търсена е изненада при ареста на Борисов, задържан е щадящо

"Лицата бяха задържани щадящо, защото не се виждат белезници", каза преподавателят по конституционно право

18.03.2022 | 21:29 Редактор: Теодора Патронова

Що е то процедура по неотложност? 

"Ако четете внимателно Наказателния кодекс, ще видите, че винаги, когато се образува досъдебно производство, освен ако извършителят не е явно видим, винаги се образува срещу неизвестен извършител и на по-късен етап в процеса се привлича извършителят. Нормално е първоначално онези лица, които са потенциално обвинени, да бъдат разпитани като свидетели. В този смисъл коректно МВР може да ги задържи до 24 часа", коментира преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова в "Денят ON AIR".

Тя разясни, че прокуратурата е оповестила, че престъплението е изнудване и облага в особено големи размери.

"Две неща будят недоумение или могат да разколебаят юристите, когато проследяват хода на събитията. Първото е, че първоначално беше оповестено, че става дума за престъпления, които са в компетентността на Европейската прокуратура - злоупотреба с евросредства. Прессъобщението от сайта на МВР беше свалено. Второто е, че не беше пуснат снощи веднага, когато е пристигнал адвокатът на господин Борисов", обясни доц. Киселова пред Bulgaria ON AIR.

Гостът поясни, че неотложността е похват, който започна много да се използва след 2009 година. По този начин се търси бързина и изненада. Доц. Киселова изтъкна, че тук е търсен ефектът на изненадата. 

"Лицата бяха задържани щадящо, защото не се виждат белезници. Също така не се снима в унизителни пози. В този смисъл съвсем коректно беше изведен господин Борисов, а за другите дори нямаме кадри как изглежда отвеждането. Сравнително по правилата е", каза преподавателят по конституционно право.

"Аз не знам дали госпожа Кьовеши е имала представа, че ще се случи нещо такова по време на нейното посещение и дали това няма да урони леко престижа ѝ  у нас, защото първоначално беше съобщено, че има злоупотреба с евросредства, но може да има и друго разследване", коментира доц. Киселова. 

Вижте повече по темата във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
къртици
преди 2 години
Каква изненада? Борисов знаеше, че ще го арестуват няколко дни преди това и го обяви публично! Сигнализирай за неуместен коментар