Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Проф. Ботев: Ковид-19 е тук, но много хора починаха от неадекватна медицинска помощ

"Може би ще взимаме мерки като при грипа и профилактично ваксини", посочи хематологът

15.03.2022 | 21:15 Редактор: Ваня Кузманова

"Грешките, които правим от началото на Ковид, продължаваме да си ги правим и сега. Ковид съществува, но много от хората, които починаха, не са от Ковид, а от това, че не могат да получат една адекватна медицинска помощ", заяви хематологът проф. Чавдар Ботев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му нещата в Европа вървят към затихване и ще се върне този коронавирус, който ще е едно заболяване подобно на грипа. 

"Може би ще взимаме мерки както при грипа и ще взимаме профилактично ваксини, но те ще са модифицирани на сега съществуващите. Ваксините ще бъдат най-вероятно отделен тип, както е при грипната ваксина. Този вирус мутира изключително много и обикновено при този тип вируси ваксините всяка година се различават", допълни хематологът.

Той посочи, че в момента в България циркулира вариантът Омикрон и известни количества от Делта. 

"Важното е да лекуваме хората максимално далече от болницата. Неадекватното лечение идва от доболничната помощ. Тук става въпрос за неправилното използване на антибиотиците", коментира проф. Чавдар Ботев. 

"Това, което се прави в цивилизованите страни - дори в първите дни един аспирин, ако се вземе, е много по-добре от това да взимаме антибиотици", каза гостът пред Bulgaria ON AIR.  

По думите му в момента се наблюдава чудовищно разпространение на заболявания от съдов тип на всички органи

"Засегнати са щитовидна жлеза, мозък, сърце. Тези проблеми се обаждат, когато ние изпуснем третия етап за лечение на Ковид, а той е именно, че са увредени органите и трябва да се дадат антикоагуланти в продължение на три месеца", завърши проф. Чавдар Ботев. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
до кога
преди 1 година
Ние имаме много болна Здравна система! Тя се нуждае от много сериозни реформи! Поне половината от "хоспитализациите" на годишна база са фалшиви! Болниците ги пишат за да източват пари от Здравната каса! Отделно, лечението на болните много често е неадекватно или грешно. Пишат се някакви измислени клинични пътеки, които носят повече приходи. Не знам, защо никой не говори за унищожителния доклад на ЕК за здравната ни система от м. януари? Сигнализирай за неуместен коментар