България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Александрова: Ковид-19 не е изчезнал, на втори план е заради войната

"Омикрон отбелязва процес на свиване, въпреки че подвариант ВА.2 се увеличава", каза вирусологът

28.02.2022 | 08:40 Редактор: Искра Ангелова

Забравихме ли за Ковид-19 заради войната в Украйна?

"Когато е толкова напрегнато и някъде се води война, без съмнение привлича вниманието на всички. Нормално е Ковид-19 да отиде на втори план, но не защото е изчезнал, а защото доминантата е друга. В последното изявление на СЗО беше отбелязано, че Омикрон отбелязва процес на свиване, въпреки че подвариант ВА.2 се увеличава", каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "България сутрин".

Тя сподели, че е имало интересни проучвания с животни, които не са имали никакъв имунен отговор срещу SARS-CoV-2.

"Според тях клиничната картина при ВА.2 е по-сериозна в сравнение с ВА.1. Така или иначе SARS-CoV-2 остава с нас и това, за което експертите се обединяват все повече, е, че той ще премине в ендемичен, но това не означава, че е безопасен. Това е вирус, той ще продължава да се разпространява и размножава, може би следващите години ще станем свидетели на още варианти", допълни проф. Александрова.

Днес е световният ден на редките болести. Познаваме ли ги добре?

"Не, не ги познаваме добре. Те се срещат при един много малък дял от населението. В САЩ наричат "рядко заболяване" това заболяване, което засяга по-малко от 10 000 души в страната. В Европа за рядко заболяване се приема заболяване, което е по-малко от 5 на 10 000 души. До момента са описани около 7 000 редки заболявания, но тъй като науката върви напред - непрекъснато описват нови и нови", посочи вирусологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ около 80% от тези заболявания имат генетични основи.

"При 50% от случаите тези заболявания се отключват при хора, които вече не са деца, но половината пък се откриват в най-ранна детска възраст. Техните симптоми наподобяват често срещани състояния. Те са много трудни за изследване. А създаването на лекарства срещу тях също е предизвикателство. Това са така наречените "лекарства сираци", коментира проф. Радостина Александрова.

Тя добави, че от 2006 до 2016 г. клиничните проучвания в тази област са се увеличили с 88%. А от 2000 до 2018 г. са въведени повече от 160 терапии.

"За последните няколко години бяха одобрени поне 9 генни терапии за различни заболявания, включително и за редки заболявания. Генната терапия носи надежда за много хора по света, но тя изисква много средства", категорична е проф. Александрова.

И подчерта, че все още не е срещала информация, че хората, които са с редки заболявания, не могат да бъдат ваксинирани срещу Ковид-19.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК