Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Икономист: Цените се променят от ден за ден – и в едната, и в другата посока

Докато трае войната, очевидно ефектът ще бъде негативен, коментира Калоян Стайков

15.03.2022 | 21:03 Редактор: Здравко Черкезов

Инфлацията у нас е вече двуцифрена. Може ли да стигне 20%?

"Ситуацията е изключително динамична и както много бързо се увеличават цените, така и много бързо падат. От средата до края на седмицата видяхме много сериозен спад при различните суровини и ресурси. Петролът поевтиня с 15%, а природният газ – с 50%", посочи икономистът  Калоян Стайков за "Денят ON AIR".

При наличието на валутен борд у нас механизмите за овладяване на инфлацията са сравнително малко, стана ясно от думите му. А докато трае войната, ефектът върху инфлацията "очевидно" щял да бъде негативен.

Според Стайков, презапасяването не е функция на спекула на цените, а на психологическото поведение на потребителите.

"Потребителите отиват и купуват, а това нормално увеличава цената. Не по-различно беше през първите седмици на март 2020 година, когато хората започнаха да изкупуват тоалетна хартия, пакетирани продукти... И тогава видяхме увеличение на цените, което бързо бе овладяно", припомни икономистът в ефира на Bulgaria ON AIR

По-рано през седмицата от "Булгаргаз" поискаха газта да поскъпне с 60%, а след това държавата увери, че увеличението няма да е с повече от 30%. Стайков обаче е категоричен: "На този етап няма как да се правят прогнози, защото цената може да тръгне и в едната, и в другата посока."

"Подобни прогнози в средата на месеца каква ще е цената в края, при положение, че цените се променят буквално от ден за ден, е просто несериозна. Това го чувахме и от предния състав на КЕВР и те казваха - "Нека видим как се движи ситуацията и тогава ще имаме по-пълна представа". В противен случай се хвърлят едни числа, които накрая се оказва, че не били такива", подчерта той.

Според него няма да има увеличение на цената на електроенергията при падането на мораториума.

"При топлинната енергия не знаем дали ще има, но сме към края на зимния сезон. Остава въпросът как ще бъдат компенсирани топлофикационните дружества. ВиК дружествата пък получават частични компенсации, но и с тях не знаем какво се случва. Те отдавна са пред фалит, очевидно този сектор страда от много натрупани проблеми", отсече Стайков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК