НАП не откри спекула, но установи картел между две вериги бензиностанции

От агенцията извършват проверки и за цените на някои хранителни продукти

15.03.2022 | 20:16 Редактор: Ваня Кузманова
НАП не откри спекула, но установи картел между две вериги бензиностанции

Националната агенция по приходите не е открила проблеми с доставките на горива в последните дни. Представители на данъчната агенция бяха изслушани от депутатите в Комисията за защита на потребителите. НАП извършва проверки и за цените на някои хранителни продукти. 

Комисията за защита на конкуренцията също се самосезира за наличие на евентуално картелно споразумение между две вериги бензиностанции във връзка с наблюдаваното през последните седмици повишение на цените на дребно на автомобилните горива в страната.

От комисията съобщават, че след анализ на получените сигнали и становища може да се направи основателно предположение за наличие на забранено картелно споразумение от страна на двама търговци на горива.

Една от тези вериги бензиностанции, съобщиха, че още на 5 януари 2022 г. заедно с други български петролни компании са предложили на правителството конкретни мерки за намаляване на цените за българските потребители. В отговор на това били извикани на среща на "4 очи" с неясен контекст, за която те ще сигнализират прокуратурата.

От "Инса ойл" заявяват, че междувременно се толерира да продава на цени под пазарните една единствена компания, която е почти монополист на пазара на горива.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК