Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерти: Правилна е позицията на кабинета относно спирането на руския газ и петрол

Коментар на Христо Казанджиев и проф. Валентин Колев

08.03.2022 | 21:02 Редактор: Искра Ангелова

България не иска да подкрепи санкции на ЕС за руски газ и петрол. Правилна ли е позицията на правителството ни?

"Това е разумна и обоснована позиция, поради факта, че към настоящия момент България не е подготвена за едно прекратяване на доставките на природен газ и петрол. Не че няма да преодолеем едно спиране, но ако то е за по-дълъг период от време нещата ще станат катастрофални за българската икономика. Има производства в България, които не могат без природен газ", каза енергийният експерт Христо Казанджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че позицията на Германия е подобна и смята, че прекратяване на доставките на природен газ за България няма да има, защото "Турски поток" минава през страната ни и снабдява Сърбия, която е съюзник на Русия.

"До намирането на алтернатива позицията на правителството е правилна. В европейски мащаб около 30% от доставката на природен газ е от Русия, а при нас е повече от 30%. Така че не може да не се съгласим със становището на правителството", коментира заместник-председателят на УС на Българската браншова камара на енергетиците проф. Валентин Колев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Казанджиев припомни, че транзитът на природен газ през Украйна продължава в договорените количества.

"Разумът диктуват тези доставки да не бъдат прекратявани. Руската страна е непредсказуема, никой не очакваше, че ще започне такива мащабни и масивни военни действия, но това се случи", подчерта той.

Проф. Колев се съгласи с думите му и сподели, че също не е очаквал, че ще започне война в Украйна.

"Трудно е да се прогнозират действията на този човек, който управлява в продължение на 23 години. Психолозите казват, че при 23 години управление вече има трайни отклонения в мисленето и действията на човек", добави той.

Според Казанджиев проблемът на Чирен не са толкова наличните запаси, колкото дневният добив на природен газ от газохранилището.

"В момента е на най-ниските си нива, защото е краят на зимния период и много голямо количество е изчерпано. България трябва да започне да работи по вариант Б, ако не е започнала. Това означава да има договореност с Гърция относно доставки на природен газ към България, незабавно трябва да започнат разговори с Турция", категоричен е енергийният експерт.

Той смята, че България може да въведе ограничителен режим на потреблението на природен газ и много от потребителите трябва да започнат да се запасяват с алтернативни източници на енергия.

"Булгаргаз" е изправен пред едно много сериозно предизвикателство - да изготви разумен баланс на възможностите за доставка на природен газ от други източници. Балансът е 1 млрд. кубически метра азерски газ, от Гърция, ако има възможност за втечнен природен газ, доставки през Турция, ако се преодолее това нежелание на Турция, съгласувано с Русия. Малко хора знаят, че неофициално се твърди, че Турция и Русия имат договореност да се допуска конкуренция на руски природен газ през България", каза още Казанджиев.

Попитан дали можем без руски петрол, проф. Колев отговори: "Трудно ми е да кажа, защото всяко едно находище на петрол има съответните характеристики. И ако "Нефтохим" е проектиран, че да работи с петрол, който е с характеристики, които са за петрола от Русия, ще имаме технологични затруднения. И да се построи нова АЕЦ за 4 години е доста амбициозна задача. Не вярвам на това нещо, но от един срок от 8 години е съвсем приемлив."

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК