Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Премина ли Русия към директни действия срещу националната ни сигурност?

Има ли и други шпиони у нас, пита доц. Георги Цветков

02.03.2022 | 20:54 Редактор: Здравко Черкезов

Руското влияние у нас е по-малко, отколкото го представят. Това заяви експертът по отбранителна политика доц. Георги Цветков пред "Денят ON AIR".

Според него притеснителното от новия шпионски скандал у нас е, че и други хора използват същите послания като заподозрения за шпионаж в полза на Русия бригаден генерал Валентин Цанков.

"Последните седмици чуваме същите послания от 2014 г. насам. Не говорим само за бившия министър на отбраната, а и за други хора в публичното пространство - че Източна Европа е разделена на зони на влияние, че няма да има война, че са учения, че руските сили се изтеглят, че Украйна е разбита за два дни. И въпреки всичко продължават да се изказват мненията, които изказват руската гледна точка", изброи доц. Цветков.

В случай, че обвиненията срещу ген. Цанков се докажат, това ще означава, че Русия от пропагандиране на определени послания е преминала към директни действия срещу нашата национална сигурност, стана ясно от думите му.

"Дали има шпиони и сред някои други хора, които застъпват тези идеи", попита доц. Цветков от ефира на Bulgaria ON AIR.

Експертът по отбранителна политика не изключи възможността Владимир Путин да се изправи пред международен трибунал за военни престъпления, тъй като, по думите му, още от вземането на решението за инвазия в Украйна руският президент е знаел, че ще има цивилни жертви. 

"Във война, особено индустриална, няма как да няма цивилни жертви. С взимането на решението за война се е знаело. Ситуацията е непозната от времето на Студената война, по-характерна е от времето на Втората световна война", коментира доц. Цветков.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК