Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Гаджев, ГЕРБ: Не е моментът да се делим политически, а да се държим държавнически

Евакуацията на българските граждани е изключително важна, темата беше подценена, коментира депутатът

24.02.2022 | 20:31 Редактор: Елеонора Танева

Народното събрание излезе с декларация, в която осъжда военните действия на Русия срещу Украйна. Депутатите от "Възраждане" бяха "против", а от БСП се "въздържаха".

"Трябва да се обединим и опозиция, и управляващи, за да реагираме адекватно. Не е моментът да се делим политически, а да се държим държавнически", заяви депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че реално текстовете на декларацията са сходни с тези, които от ГЕРБ внесоха още във вторник.

"Опозицията беше тази, която сложи декларацията на маса и я подкрепи. Сега Кирил Петков има позиция на парламент, на която да разчита. Правителството може да е спокойно, че има подкрепата на различните политически групи. Когато има криза, не трябва да се говори за опозиция и управляващи", коментира Гаджев пред Bulgaria ON AIR.

Той упрекна управляващите, че не са назовали случващото се в Украйна като "война" още в самото начало.

"Това е война. Трябва да се говори с истинските думи. Това е военна инвазия на Руската федерация, връщане на войната в Европа. Путин я върна. Не е "ограничена военна операция", както я нарече по-рано премиерът, това е война", заяви народният представител от ГЕРБ. 

Гаджев посочи важните точки в декларацията - запазване на териториалната цялост на Украйна, Русия да се изтегли, и подкрепата на пакет от санкции, който тепърва ще се обсъжда. Също така коментира, че у нас ситуацията е била подценена. 

"В национален мащаб темата беше подценена. Евакуацията на българските граждани е изключително важна. За съжаление беше въпрос на подготовка, каквато нямаше. При положение, че днес външният министър трябваше да е в Киев, едва ли е мислено за евакуация на нашите сънародници", заяви депутатът от ГЕРБ.

Гаджев подчерта, че НАТО не планира да изпраща свои военнослужещи на територията на Украйна.

"Само ще усили охраната и отбраната на страните членки по Източния фланг - от Прибалтика до България, защото това е следващата спирка, ако Украйна падне", заяви народният представител. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК