Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Делян Добрев: Русия няма изгода да врътне кранчето на Европа

"Несериозно е да се говори, че ако тя спре доставките, ние ще можем да ги заменим", смята той

23.02.2022 | 20:25 Редактор: Ваня Кузманова

Ще спре ли Русия доставките на синьо гориво заради санкциите?

"Американските танкери не могат да заменят Русия като доставчик, защото ние нямаме инфраструктура, по която да получим този американски газ. Над 40% от газа се доставя по тръби от Русия", заяви бившият министър на енергетиката Делян Добрев в студиото на "Денят ON AIR".  

Добрев смята, че е несериозно да се говори, че ако има криза и Русия спре доставките, ние ще можем да ги заменим

"Не само в Европа няма техническа възможност, а няма и техническа възможност страните износителки да увеличат доставките, че да заменят руския газ", допълни той.

Неговото мнение е, че Русия няма изгода да врътне кранчето на Европа, защото колкото на Европа ѝ трябва руският газ, толкова на Русия ѝ трябват европейските пари. 

"План "Б", ако Русия спре газа, аз не виждам. Освен да ограничат консумацията в страната. Това означава да спрат първо предприятията, после на места битовата газификация", посочи Делян Добрев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му предварителната заявка за увеличението на газа е била около 10%, но е възможно да е повече, защото вчера цената на международните борси е скочила с 20%. 

"До края на годината - началото на следващата, делът на "Булгаргаз" ще падне до около 50% и останалите 50% ще се разпределят между 3-4 посредници, които ще продават на по-високите цени от сегашните", заключи бившият министър на енергетиката.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК