ВМРО: Не търсим конфронтация с превръщането на "Баня Баши" в музей

"Ердоган допусна мюсюлмански молитви в християнски храм", заяви Михаил Петров

28.07.2020 | 21:46 Редактор: Виктория Гетова

От ВМРО внесоха предложение софийската джамия “Баня Баши” да стане музей. Идеята е реципрочна на превръщането на “Света София" в Истанбул в действаща джамия. 

"Това наше предложение имаше цел да инициира дебат в обществото. След възобновяването на мюсюлманските молитви в "Св. София", нашето искане е реципрочно, тъй като искаме затварянето на българска джамия, защото Ердоган е допуснал мюсюлмански молитви в християнски храм", коментира общинският съветник от ВМРО Михаил Петров в студиото на "Денят ON AIR". 

Той допълни, че не се търси политическа конфронтация. Според Петров идеята среща подкрепата на хората, които не са безучастни от случващото се в Турция като съседна държава.

"Ние не можем да бъдем безучастни в този акт, в който Реджеп Ердоган се опитва да показва едно надмощие на мюсюлманската религия над християнската", каза още гостът пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи планът ще зависи от това какви ще са отзивите на хората. "Сградата на "Баня Баши" може да бъде музей, тя има архитектурна стойност", смята общинският съветник.

Петров коментира позицията на ВМРО, свързана с повишаването на раждаемостта в страната:

През септември ще сме свидетели на тъжен рекорд колко малко първокласници са влезли в класните стаи. Ние имаме конкретни предложения - програма за подпомагане на младите семейства. Целта е да се подпомагат младите семейства, като помощта да е само за родители със средно или висше образование. Целта на програмата е да се стимулират тези, които са дали нещо на обществото - да получат нещо обратно.

Михаил Петров даде мнението си и относно идеята да се забрани изцяло движението на каруци по пътищата.

"Досега проблемът беше, че нарушителите бяха ненаказани. Друг проблем е и отнемането на пряговете и какво се случва с тези животни", посочи той и добави, че се предвижда тези животни да се изземват и да бъдат настанени в база до София.

Общинският съветник каза още, че се планира поставяне на видеонаблюдение и в малките населени места, с цел справяне с битовата престъпност. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК