Новаков: България ще получи 9% увеличение при новия евробюджет

Той коментира ролята на ЕС при най-нашумелите проблеми

06.03.2020 | 21:54 Редактор: Наталия Тотева

Напрежението с мигрантите по гръцко-турската граница продължава вече седмица. Каква е ролята на ЕС при решаването на кризата?

"Преди да говорим за ЕС, трябва да говорим за България. Тук вече се вижда един много отчетлив почерк, който и премиерът Борисов и правителството имат при решаване на кризи и той в случая паралелно - няколко кризи", коментира евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков в студиото на "Денят ON AIR".

Новаков отбеляза, че българският премиер е реагирал мигновено на ситуацията с мигранстската криза. 

"Ролята му на посредник много ясно пролича. И самият факт, че натискът е на границата между Турция и Гърция, а не на границата между Турция и България, която е много близо, е причина и следствие от много последователни усилия, които са се вършили до тук и не е случайно", допълни евродепутатът.

На този етап страната ни има нужния ресурс, с който сама да се справи с опазването на границата, отбеляза още той. Новаков смята, че сегашният бюджет на България ще се увеличи с 9%, което ще се случи на фона намаляване с около 25% за други държави при новия евробюджет. 

"Към момента страната ни плаща около 1 млрд. лева годишно вноска към Европейския бюджет. Парите, които получава обратно, са над 4 млрд. лв.", обясни Новаков.

ЕС призова мигрантите да не преминават границата. Относно подвеждащите думи на Ердоган, че границите на Европа са отворени, Новаков отбеляза, че ситуацията е сложна и е нужно ЕС да реагира адекватно.

"Хората очакват отговори. За да се прекратят и за да се тушират всички послания, които евроскептиците, популистите, националистите изпращат към ЕС, то в моменти като този трябва да кажем - Фронтекс увеличава своя пресонал, бюджетът се увеличава за опазване на външните граници, превенция на такива кризи, план, средства. Тогава хората ще видят, че ЕС не реагира само с резолюции, с позиции и прочие, а с хора на място, пазейки своята територия, пазейки своите граждани", посочи политикът от ПП ГЕРБ.

Той смята, че вече е имало постъпки в тази насока. Пример са средствата, които ЕС отпуска на Гърция.

"Гърция има нужда от тази подкрепа и да се радваме, че ние нямаме нужда от нея", каза Новаков за Bulgaria ON AIR.

По повод функционирането на Европейския парламент под заплаха от коронавирус, Новаков отбеляза, че се работи по-трудно. 

"Ще е лъжа, ако кажа, че не се отразява. Истина е, че особено след като вече има информация за заразени вътре в институциите, това оказва влияние", посочи той. Новаков обясни, че на създалата се у нас ситуация с новия щам на коронавирус е реагирано адекватно.

"Отново личи почерк за справяне с кризи. Свикан щаб два пъти на ден, изнасяне на информация - публично, с европейски стандарти не само, но и със световни. Няма място за паника", добави той. 

Работи се по забавянето и ограничаването на коронавируса. 

Не беше постигнат консенсус относно бюджета на ЕС.

"Има пропаст между държавите по отношение на бюджета. Тежка, почти непреодолима, но аз мисля, че общият интерес е ЕС да има бюджет и от 1 януари 2021 г.", коментира Андрей Новаков.

До тази ситуация се стигна след безпрецедентното излизане на Великобритания от ЕС, смята той. Все пак говорим за една от държавите, които най-много внасяха съюза, за да сме конкретни - 12 млрд евро годинишно, над 80 млрд за 7-годишния период", обясни евродепутатът. 

Новаков е категоричен, че Великобритания трябва да плати такса за излизането си от ЕС.

Евродепутатът коментира и т.нар. Зелена сделка.

"Въпросът за Зелената сделка е не дали, а кога и как. Аз самият съм климатичен реалист. И аз, като всички хора, които в момента гледат, искам да дишам чист въздух, да имам чиста вода", каза той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК