Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Иван Нейков: Социалните работници са пепеляшките в сферата

Докато не променим стандарта на заплащането им, няма да се променят грижите, смята той

20.01.2020 | 21:15 Редактор: Кристина Крумова

Социални проблеми тресат държавата в началото на годината. Българските пенсионери получават едни от най-ниските пенсии не само в Европейския съюз, но и на Балканите. А над 12 хил. души се нуждаят от личен аситент.

"Една от причините да се стигне до тази ситуация с тези над 12 хил. души е, че направихме опит да сменим модела. Хората, които потребяваха тези услуги, усещаха една несигурност. Затова поставихме въпроса да превърнем тези едногодишни програми в трайна социална политика", заяви бившият социален министър Иван Нейков в студиото на "Денят ON AIR".

"До края на миналата година над 20 хил. души вече ползват услугите на новия закон, но също така е вярно, че тези 12 хил. се оказаха извън групата на ползвателите и сега, за да спасим положението, отново се връщаме към отречения метод", допълни Нейков.

Според него това се е получило, защото не е бил чут експертният глас. Той смята, че трябва да се работи сериозно и бързо върху нова промяна в закона, която да бъде включена в процедурата за Бюджет 2021.

"Няколко години експертите предлагат крайно решение на въпроса и това е дългосрочната грижа - всеки български гражданин при навършване на определена възраст да получава подкрепа от страна на общественото осигуряване. Става дума за увеличаване на осигуровка или за пренасочване от една осигуровка в друга в размер на не повече от 0,5%., за да започнем да натрупваме ресурс, за да може всеки български гражданин да получи дългосрочна грижа", смята бившият социален министър.

Нейков твърди, че в социалната сфера всяка рязка стъпка рано или късно води до негативни последици.

"Осигурителната ситема разчита на доверие между хората, работодателите и самата система", отбеляза гостът на Bulgaria ON AIR

Държавата предлага нови мерки срещу фалшивите болнични. Сред промените е личният лекар да издава до 7 дни болничен, вместо досегашните 14. Затяга се и контролът над лекарите и пациентите.

"Една от мерките, които сега се предлагат в министерството е на доведените лекари. Подходът на доведените лекари в пrедприятия е нелош подход. Смисълът на допълнителния контрол е не толкова истински болните да бъдат притеснявани, а когато се знае, че ще има истински контрол, тарикатите няма да го правят", смята бившият министър.

Той отбеляза, че изследванията, издавани от личните лекари, са около 15% от всички издавани болнични. 

"Средната възраст на българина расте и е нормално да очакваме, че при тях ще има и по-голяма заболеваемост. От тази гледна точка според мен не е довършен анализът на състоянието на болничните. Статистиката ни някъде нещо куца", твърди Нейков.

Как се грижим за възрастните хора в социалните домове? Наболялата тема за условията в подобни институции не отстъпва по важност на останалите социални въпроси.

"Смисълът на грижата е тези хора да получат човешко отношение, но има един проблем. Социалните работници са пепеляшките в социалната сфера", заяви твърдо Нейков.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК