Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Казусът Либия: Разковничето се крие в петрола

Беше избегната кръвопролитна гражданска война, посочи Димитър Гърдев

20.01.2020 | 21:44 Редактор: Юлия Христова

Световните лидери постигнаха съгласие за Либия. След продължили 5 часа разговори в Берлин, те се ангажираха да се въздържат от намеса във войната в Либия, като обещаха да запазят оръжейното ембарго. На място ще бъдат изпратени инспектори, които да следят за спазването на договореното примирие.

Държавата е разкъсана от битки между враждуващи въоръжени фракции след падането на режима, довел до свалянето от власт на диктатора Муамар Кадафи.

"Важното е, че беше избегната кръвопролитна гражданска война", посочи в студиото на "Денят ON AIR" експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

По думите му не по-малко важно е и разоръжаването на групировките.

"Разковничето се крие в петрола и след разрушаването на държавата никой не се интересва от икономиката ѝ, а се обърна внимание на петролните полета", коментира той. 

Събеседникът подчерта, че Турция се опитала да даде сила на единия от играчите със споразумението между Ердоган и Сарач.

"Най-големият противник на Ердоган е египетският президент. Междувременно се говори и за мисия на ЕС в Либия, но без сериозен военен контингент такава намеса не е възможна", подчерта още Гърдев пред Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК