Световни лидери обсъждат бъдещето на Либия на конференция в Берлин

Ердоган призова Европа да подкрепи правителството в Триполи

19.01.2020 | 14:55 Редактор: Ивет Арабова
Световни лидери обсъждат бъдещето на Либия на конференция в Берлин

В германската столица Берлин се провежда международна конференция за Либия. Представители на над десет държави, включително и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, американският държавен секретар Майк Помпейо и руският президент Владимир Путин ще търсят път за установяване на мир в разкъсваната от гражданска война страна. 

В Берлин са и представителите на двете враждуващи страни - ръководителят на либийското Правителство на националното съгласие - Файез Сарадж,  и командващият на Либийската национална армия фелдмаршал Халифа Хафтар.

По-рано тази седмица в Москва се състоя конференция с цел сключването на споразумение за прекратяване на огъня в Либия. Главнокомандващият на така наречената либийска национална армия Халифа Хафтар я напусна, без да подпише. 

В навечерието на срещата в Берлин турският президент Ердоган призова Европа да подкрепи правителството в Триполи, в противен случай Либия може да се превърне в удобно убежище за терористични организации като "Ал Кайда" и "Ислямска държава".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК