Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Начев: Конкуренцията между частни и държавни болници е нелоялна

Според него трябва да се санкционират болници при неправилно остойностяване на някои дейности

17.01.2020 | 22:00 Редактор: Ралица Братанова

НЗОК е надплащала за определени лекарства на частни болници. Около 700% е разликата между най-ниската и най-високата цена за едно и също лекарство. 

Тази своя теза потвърди днес управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев.

"Няма нищо незаконно в това, просто се използват възможностите на една наредба", посочи директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" проф. Генчо Начев в "Денят ON AIR".

Той обясни, че огромната разлика в цената идва от това, че частните болници често имат собствени дистрибутори, които предлагат ниска цена на търга, за да го спечелят, но доставят лекарствата по фактурна стойност в лечебното заведение на по-висока цена и в това няма нищо незаконно, а недоглеждане на НЗОК.

"Това е система, която не касае само медикаменти, а и консумативи. По-важно е, че вече е установено такова нещо и трябва да се вземат мерки. Друг е въпросът, че те е трябвало да се вземат много по-рано", заяви той.

Според него в момента не е лоялна конкуренцията между държавните и общинските болници и частните .

"Положителното е, че сега Министерството на здравеопазването изисква ценоразписа на болницата да излиза в страницата ѝ, за да се вижда каква е тя. Но ако не се вземат мерки за санкциониране на неправилно остойностяване на някои дейности и каране на хората да плащат, няма да има никакъв ефект", посочи Начев пред Bulgaria ON AIR.

Той изрази мнение, че въпреки всичко Министерството на здравеопазването дава наченки, че може да подобри средата.

Начев допълни, че болниците у нас наистина са много и ги съпостави с лечебните заведения в други европейски страни.

"Надявам се, че тази година ще бъде поставена основата, на това, което ще се случи 2021 г. - промяна в системата, в модела на финансиране, в самата философия на здравеопазването", коментира още той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК