Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Напрежението в световен мащаб ескалирало до непознати нива

Според бившия зам.-външен министър това ще продължи и през 2020 г.

27.12.2019 | 20:50 Редактор: Ралица Братанова

Напрежението в световен мащаб ескалира до непознати нива за последните десетилетия. Това каза в студиото на "Денят ON AIR" бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Според него ескалацията на напрежението и агресията, която проявяват лидерите, през 2019 г. ще се пренесат и в следващата година.

Той коментира, че през следващата година се очаква Brexit да бъде горещата точка.

"Даже да се получи Brexit със сделка в края на януари, всъщност тя ще е да се договори ново търговско споразумение с ЕС, което е заложено за края на 2020 г., което едва ли ще се случи, но поне ще има насока на преговорите", коментира Керемедчиев.

По думите му дори и излизането на Великобритания да се заяви окончателно на 31 януари, процедурата по разделянето ѝ със Съюза ще продължи 2-3 години.

"След излизането на Великобритания от ЕС и амбицията за създаване на европейска армия Макрон се надява Франция да оглави нова структура за защита на Стария континент, а от друга страна да засили своето влияние и чрез ЕС да отговори на вътрешнополитически проблеми", посочи бившият зам.-министър на външните работи.

Едно от другите събития, които очакваме през 2020 г. са изборите в САЩ.

"Това ще е разковничето за това как ще изглежда цялостната световна карта. Ако Тръмп спечели, според мен той ще спечели следващите избори, вторият му мандат ще е много по-освободен. Това ще му развърже ръцете да бъде максимално агресивен. Очаквам сериозен натиск върху ЕС", коментира Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR. 

Гледайте видеото с целия разговор!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК