Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Избори, оставки, скандали - каква е равносметката за политическата 2019 г. ?

Социологът Евелина Славкова и политологът Георги Киряков с коментар по темата

26.12.2019 | 20:20 Редактор: Ралица Братанова

Отиващата си 2019 година остави силен отпечатък в обществено-политически план. Социологът Евелина Славкова и политологът Евелина Славкова коментират в "Денят ON AIR" каква е равносметката след изминалите събития.

Политологът Георги Киряков е на мнение, че думата на 2019 у нас определено е избори - местни, европейските и този за главен прокурор.

"И в трите беше важно как ще реагира обществото. При европейските избори имаше индикации за политическа промяна в страната. Местните избори бяха важни от гледна точка на местните общности. Изборът за главен прокурор беше от тези, които провокираха повече скандали отколкото идеи и решения за бъдещето на институцията", коментира той.

Според социолога Евелина Славкова един от най-важните скандали през годината е бил Апартаментгейт и именно той е довел до тези индикации за промяна около евровота.

"Внесе много сериозна вътрешнопартийна промяна. Беше изненада дори и за нас като анализатори, но въпреки това този скандал не доведе до смяна на политическата картина", обясни Славкова пред Bulgaria ON AIR.

Според Киряков БСП е била удобна опозиция за управляващите и през тази година и ГЕРБ трябва да са щастливи от това. 

"В ГЕРБ ще продължи да има прочистване и всеки, който по един или друг начин вреди на имиджа, неговата глава ще бъде отсечена", смята Славкова.

Тя обърна внимание и на друго събитие от годината - оставката на социалния министър Бисер Петков, без да е имало конкретен скандал.

"Аргументът там беше натрупали се във времето причини за поисканата оставка. Министрите не работели с него - аргумент, който няма политическа тежест. Остана впечатлението, че тази оставка е малко странна", допълни Киряков в "Денят ON AIR". 

Социологът Евелина Славкова коментира, че тази година не са се случили и важни реформи като например в здравеопазването.

Според Киряков хората в България имат особено отношение към реформирането на секторите и затова у нас не се правят реформи.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК