Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от БСП: Предлагаме да има дебат за Закона за социалните услуги

Разцепление в социалистическата партия няма, смята Виолета Желева

18.12.2019 | 21:40 Редактор: Ивет Арабова

"Деница Сачева представи своето виждане за Закона на социалните услуги. След изслушването решихме да подкрепим предложението за отмяна на закона за 6 месеца. Ще предложим Конституционният съд да даде становище за някои текстове", каза депутатът от БСП Виолета Желева в студиото на "Денят ON AIR".

Тя заяви, че има текстове, за които може да се каже, че имат няколко тълкувания.

"Темата е много чувствителна - става въпрос за българското семейство. Трябва да бъдем много внимателни с разглежданите текстове. Предлагаме да има дебат по темата, да се допитаме до всички заинтересовани страни. Ние подрепихме при първото гласуване философията на закона, но не бяхме съгласни с някои от текстовете тогава", коментира Желева.

Тя уточни, че на второ четене парламентарната група на БСП не е подкрепяла закона. 

"Може да се създаде хаос със структурите на социално подпомагане. На част от хората няма да се увеличат заплатите. Те, мисля, че донякъде бойкотират този нов закон и смятат, че няма да се справят с тази реформа, защото не са подготвени за това", каза още Желева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя сподели, че от БСП са искали увеличение за дофинансиране на социалните услуги.

"Надявам се през тези 6 месеца да търсим вариант за консенсус. Голяма част от този закон е свързан и с възрастните хора, с хората с увреждания. Не бива да бавим тази реформа, защото те чакаха тези промени", обясни Виолета Желева.

Според нея голяма част от услугите, които са се предоставяли, не са имали финансова обезпеченост.

"Донякъде за да се тушира напрежението, се смени социалният министър. В тази сфера има много натрупани проблеми. На първо място трябва да търсим диалог с всяка една страна", категорична бе Желева.

По думите ѝ левицата не е разцепена и БСП е единствената партия в България, която ще избере свой председател по този демократичен начин.

"Имало е становище за неподкрепа на Цацаров и е имало колеги, които са изразили обратното мнение. Натиск и наказания - няма. Всеки народен представител има своя позиция и има право да я изрази", заключи депутатът от БСП.

Вижте целия разговор с нея във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК