Законът за социалните услуги отново предизвика недоволство

Депутатите решиха - отлага се с 6 месеца

18.12.2019 | 18:38 Редактор: Кристина Крумова

Законът за социални услуги се отлага с шест месеца. Това решиха депутатите, след като текстовете предизвикаха редица протести и напрежение. Социалният министър Деница Сачева уточни - предстоят дискусии по закона в цялата страна.

Денят пред парламента започна с поредния протест срещу закона за социални услуги, насочен основно към хората с увреждания, възрастните хора и изоставени деца. Притесненията обаче са за това, че с новите текстове ще се даде право на неправителствени организации да отнемат деца от семейната среда. 

За да се намали напрежението, депутатите решиха – въвеждането на закона ще бъде отложено с половин година. 

"В тези 6 месеца ще проведем дискусии в цялата страна, ще подкрепим и ако бъде инициирана от парламента дискусия за семейните политики", заяви новият социален министър Деница Сачева.

От БСП подготвят искане към Конституционния съд да се произнесе за част от текстовете. 

Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че очевидно правителството не се справя с комуникацията и решенията по този въпрос. 

Майките от "Системата ни убива" са против законът да влезе в настоящия си вид, дори и с отлагане от 6 месеца. Решението за отлагане на закона е в дневния ред на парламента за петък.

Вижте повече в репортажа на Стоян Тричков

Харесайта страницата ни във Facebook ТУК