Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Глас от БСП: Искаме президентът да избира председателя на КОНПИ

Димитър Данчев не мисли, че има разцепление в групата заради гласуването на Цацаров като шеф на комисията

11.12.2019 | 22:00 Редактор: Стефанка Митева

"Не мисля, че групата се е разцепила. Броят на колегите, които подкрепиха кандидатурата на г-н Цацаров за шеф на КОНПИ, за мен е изненадващ. Снощи на заседание на парламентарната група формулирахме позиция, да не подкрепяме нито една от двете кандидатури. В същото време нашата група е съставена от свободомислещи хора и те получиха възможност да гласуват както преценят", коментира депутатът от БСП Димитър Данчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Самият той е гласувал против, защото това било решението, което е взело групата, но то не било основано върху личността на Цацаров, а върху това, което е показала комисията като работа през последните 2 години. 

"Ние смятаме, че този орган, трябва да бъде независим. Няма как орган, чийто председател е избран от управляващото мнозинство, да се очаква, че ще разследва ефективно. Затова искаме президента да посочва този председател, защото той е мажоритарно избран, независим орган", допълни Данчев.

Гостът отхвърли твърденията, че е имало договорка между ГЕРБ и БСП при приемането на предложението субсидията да е 8 лева и то е било прието, защото имало риск за целия бюджет.

"За дебат сме какъв е необходимият размер за субсидията, който да гарантира оцеляването и независимото съществуване на политическите партии в България. Сумата, която сме предложили, е близка до този необходим, за оцеляването и за гарантиране на независимостта на политическите партии в България, размер" заяви Данчев в студиото на "Денят ON AIR".

Депутатът коментира и защо БСП е против въвеждането на системата "Бонус-малус".

"Смятаме, че наредбата съдържа редица неточности и слабости и следва да бъде оттеглена и да бъде подложена на ново обществено обсъждане, което да отрази тези промени, които предлагаме ние. Не е справедливо един водач да бъде санкциониран за едно нарушение няколко пъти", каза Димитър Данчев. 

Чуйте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК