Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Търновската царица" оживява за първи път на театрална сцена

Постановката по известната повест ще се играе в Нов театър НДК

10.12.2019 | 21:50 Редактор: Кристина Крумова

"Търновската царица" оживява за първи път на театрална сцена. Подробности за постановката по емблематичната повест на писателя Емилиян Станев, разказаха актрисата Елена Петрова и режисьорът Бойко Илиев в студиото на "Денят ON AIR".

Екипът на Бойко Илиев работи по спектакъла в колаборация с Разградссия театър.

"Имаме лукса и привилегията в този театър и именно избора, който прави с тектовете Бойко - да се сблъскваме с тези автори. Само през добрата драматургия наистина можеш да се усъвършенстваш като артист и човек", сподели Елена Петрова пред Bulgaria ON AIR.

И допълни, че всеки артист и режисьор трябва да предлага подобни текстове на театрите.

"Много късно открих българската драматургия. През последните 15 години съм го приел като моя лична мисия и докато имам сили ще опитвам да влизам в техния свят", кометира темата режисьорът.

Постановката засяга темата за завърналия се в родината си човек, за завръщането към себе си и чужденеца в собствената си страна.

"В "Търновската царица" има всичко, което има и в живота. Много хора споделиха, че се пренасят в друг свят и забравят въобще, че са в театър", разказа Петрова.

Относно сравнението на постановката с кино версията на повестта Илиев заяви, че публиката ще открие един друг Емилиян Стнаев, защото театърът не работи чрез образа толкова, колкото със словото.

Главната мъжка роля в спектакъла на Бойко Илиев е поверена на младия актьор Данаил Найденов.

"Той се справи много добре. Внесе една чистота и неподправеност", сподели режисьорът.

"Тя се изгражда като жена пред него, след което се счупва отново", разказа за своята героиня в постановката Елена Петрова.

Премиерата на постановката предстои на 16 декември в Нов театър НДК.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК