Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Отношенията България-Русия били в трудно съвместима двойственост

Според Любомир Кючуков няма основания да считаме, че България целенасочено бави "Турски поток"

06.12.2019 | 22:00 Редактор: Ралица Братанова

Русия изгони български дипломат от мисията ни в Москва в отговор на решението на българските власти да обявят първия секретар на руското посолство в София за персона нон грата. 

Това се случва и след като Путин обвини България, че умишлено бави "Турски поток".

 На фона на всичко това Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров, за да заздравят българо-руските отношения.

Според бившия заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков случаят с българския дипломат действително е реципрочна мярка, но обикновено на такива не се дава публичност, а когато се дава - преминава в сферата на политическите отношения.

"Отношенията България-Русия са в една трудно съвместима двойственост. От една страна, има определено напрежение и конфронтация в отношения Русия-Европа, Русия-НАТО и България като част от тях. От друга страна, България се стреми да развива позитивни отношения с Русия", коментира бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков в "Денят ON AIR".

По думите му срещата между Борисов и Макаров е показала, че България е възприела сериозно предупреждението, което е било отправено по конкретен проблем от руския президент и страната ни в двустранен план търси възможност да не пренася геополитическата конфронтация в двустранните отношения.

"Няма основания да считаме, че България целенасочено бави "Турски поток". Това, което на практика стана, беше, че Русия артикулира на възможно най-високото ниво своите опасения от надеждността на българския си партньор  по повод реализацията на този проект", заяви Кючуков пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК