Борисов и посланик Макаров заздравиха българо-руските отношения

Премиерът изтъкна интереса на България да води равнопоставен диалог с Руската федерация

06.12.2019 | 13:28 Редактор: Стефанка Митева

Премиерът Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров.

В рамките на разговора им в Министерския съвет бяха обсъдени двустранните отношения, като беше изразено съгласие, че не съществуват предпоставки, които да възпрепятстват тяхното развитие в прагматичен и добронамерен дух и занапред. Това съобщиха от правителствената пресслужба. 

Премиерът Борисов е изтъкнал интереса на България да води равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически диалог с Руската федерация, при който страната ни се ръководи от националните си интереси и се придържа към общите европейски и евроатлантически политики.

След отзоваването на българския дипломат двамата изразиха съгласие, че няма да има спънки в отношенията. Борисов е посочил, че е в интерес на страната ни е да води равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически диалог. Случаят беше коментиран и от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. 

"Има принцип на реципрочност. Когато извадиш един дипломат на една държава, тя постъпва реципрочно", заяви Каракачанов.

И подчерта, че е важно България да поддържа добри отношения с Русия. 

Според журналиста Валери Тодоров отношенията не са поставени на карта. 

"Би било пресилено да говорим, че отношенията са поставени на карта, разбира се възникват въпроси за начина и времето, в което се случва. Защото мина известно време, руската реакция закъсня", обясни той.

Асен Агов е категоричен, че Русия работи за разбиване на ЕС и срещу интереса на България.  Подозрения в шпионаж бяха причината първият секретар на руското посолство у нас да бъде изгонен през октомври. Сега Москва отговори реципрочно – български дипломат със същия ранг е изпратен обратно у нас.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева!

Снимка: Министерски съвет

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК