Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Правилата в болниците се нарушавали, защото липсват санкции

Бившият директор на "Пирогов" с коментар за инцидентите от последните дни

29.11.2019 | 21:50 Редактор: Стефанка Митева

Пациент нападна медицински лица в УМБАЛ "Св. Анна", защото не са му разрешили да пуши. На фона на този инцидент, една от версиите за пожара в "Пирогов" е запалена цигара. Как трябва да процедират медиците и има ли санкции за нарушаване на правилата? 

"Ние нямаме никакви механизми за санкции към пациентите, които не изпълняват вътрешния ред на болницата. Ако си позволим да прекратим лечението поради тази причина, съответно болницата ще бъде тежко атакувана от журналисти и институции за това, че не лекува, а извършва такова действие", коментира бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков в предаването "Денят ON AIR". 

Той допълни, че нямат право да налагат парични санкции, но разкри, че в почти всички болници има наети структури, които извършват охранителни дейности. 

Доц. Спасков отново подчерта, че нямат механизъм, с който да забранят докрай пушенето в болнични заведения и това било проблем, с който практически много трудно можело да се преборят., но въвеждането на парична мярка обаче можело да намали броя на хората, нарушаващи правилата. 

Все още се изяснява причината за възникнали пожар във "Пирогов". По негови думи едно от нещата, което може да действа като възпламенител, е повреда в електрическата система, но предпочита да изчака крайния доклад на специалистите, който ще даде ясна представа какво се е случило. 

Бившият директор на "Пирогов" коментира и инцидента с починалото дете, което бе препращано между няколко болници. Той изрази съмнение, че лекарите, които са работели с него, са били бездушни.

"Това, което се е случило, поне по данните, които дотук имаме, то се е случвало 10-12 пъти в България. Случва се, защото болестта е такава, а не защото има лошо отношение, но тези, които са засегнати от тази болест, ще търсят виновници", заяви доц. Спасков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него трябва да се подобри комуникацията между институциите и гражданите и да достига информация до хората къде могат да получат помощта, от която се нуждаят. 

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК