Пациент в УМБАЛ "Св. Анна" удрял, чупил, нападнал лекари (обновена)

Мъжът е задържан, сам се върна в болничното заведение през деня

29.11.2019 | 12:36

Пореден случай на агресия от пациент над медици. Пострадалите лекари и сестри имат физически травми и са в психически шок. Една жена е в реанимация и в тежко състояние. Инцидентът е станал тази нощ в 4:00 сутринта в УМБАЛ "Св. Анна" - София АД. Нападателят вече е установен и арестуван. 

"Той започва да вилнее на етажа, като буквално е душил, блъскал е лекари, удрял е. Те са били обект да на брутална вербална агресия", обясни говорителят на УМБАЛ "Св. Анна" Антон Луков.

50-годишният мъж сам се върна в болничното заведение, където бе задържан. Той е бивш полковник, а бил настанен в здравното заведение за планова операция на херния.

Пред Bulgaria ON AIR той отрече да е имало физическо нападение и заяви, че единствено е имало словесна престрелка с един от пострадалите лекари. 

"Не съм нападал, те ме нападнаха. С думи, тежки, които нараниха сърцето мое. Не съм удрял. Ако има, да извадят медицинско, да видим как съм ги удрял", каза Здравко Инджов.

Инджов предварително е сложил на камерите гумени ръкавици, с цел да предотврати видеозаснемането. Той чупи и врата на клиниката.

"Искам свобода. Те ме ограничиха. Искам да изляза вънка да пуша – не ми разрешават. Що? Аз човек ли съм?", каза още нападателят.

"Ръководството на УМБАЛ "Св. Анна"- София АД категорично застава зад лекарите, работещи в болницата и вярва, че спрямо виновникът ще бъде приложена цялата сила на законите на РБ", пише в съобщение, изпратено до медиите.

"Чакам момент директора на "Св. Анна“ да ми изпрати доклада и моментално ще го предам на главния прокурор", каза здравният министър Кирил Ананиев.

Поправима е системата за сигурност според здравното министрство, което предвижда да сложат камери на най-рисковите места в болниците. И въпреки че в „Св. Анна“ такива вече има, преди действията си Здравко Инджов е взел крути мерки, за да не бъде заснет. Това е поредният случай на насилие над медици през последната година. По случая е образувано досъдебно производство.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова и оператора Александър Иванов.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК