Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

АИКБ: Намалява броят на работната ръка, но расте броят на болничните

Проблемът наистина е сериозен, подчерта Добрин Иванов

26.11.2019 | 21:45 Редактор: Стефанка Митева

КТ "Подкрепа" излиза на протест пред централата на Асоциацията на индустриалния капитал в България с искане да се заплащат от работодателите не първите 3, а първите 5 дни от болничните. 

"И друг път синдикати са протестирали пред нашата централа. Не за пръв път сме на противоположни позиции. Проблемът наистина е сериозен. Опитахме се за предложим решение, което беше атакувано и отхвърлено от изпълнителната власт, под диктовката и въздействието на синдикатите. Нека да видим какви ще бъдат конкретните искания на протестиращите", коментира изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов в предаването "Денят ON AIR".

Според него такива предложения са популистки и те няма да ограничат злоупотребите, а напротив - техният брой ще се увеличи. Той допълни, че подобни предложения категорично няма да се обсъждат.  

"От 2011 г. до момента имаме намаляване на работната сила в България. Тези, които имат възможност да полагат труд и да ползват болнични листи, намаляват като абсолютна бройка. За сметка на това за периода 2011-2018 г. има категорично увеличаване на броя на болничните листи и на броя на ползваните болнични дни", разясни Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR. 

По негови думи има две причини за това - едната е липсата на достатъчен контрол, а втората е наличие на финансов и икономически интерес от страна на работодателя и на служителя. 

"Средно всеки един работещ в България ползва по 11 дни болничен всяка година, докато в Европа средно всеки един работещ ползва до 6 дни. В Турция средният ден болнични на работещ е 3", сподели някои данни изпълнителният директор на АИКБ. 

Той добави, че личните лекари не са най-големите "издатели" на болнични. По данните, които цитира Иванов, личните лекари са издали малко над 2,5 млн. болнични за миналата година, медицинските центрове - 4,6 млн. дни, а  диагностично-консултативните центрове - над 3 млн. дни. 

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК