Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Бонус-Малус" - множество неясноти и проблеми, смятат експерти

Текстовете в наредбата са доста объркващи, категорични са Настимир Ананиев и Емил Марков

22.11.2019 | 22:00 Редактор: Василена Василева

"Новият пакет "Бонус-Малус" е доста объркващ. Тъй като аз съм и водач, и собственик на автомобил, ръководейки се от наредбата, се оказва, че трябва два пъти да заплатя задължителната застраховка "Гражданска отговорност. Това нито е логично, нито пък редно", коментира в студиото на "Денят ON AIR" специалистът по пътна безопасност и бивш депутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев.

По думите му доста неща в текста не били обяснени добре. 

"Бърза се да се въведе самата наредба без да са уточнени важни точки от нея", допълни още той.

До 400% оскъпяване на гражданската отговорност за нарушителите на пътя предвижда новият пакет "Бонус-Малус", който беше разработен от Комисията за финансов надзор. Заложено е механизмът да заработи от 2021 година. Дотогава обаче собствениците на автомобили ще трябва да попълнят в полиците си кой има право да шофира автомобила.

"От Института за пътна безопасност също виждаме проблеми и неясноти в самата наредба. Не мисля, че някой ще плаща две застраховки "Гражданска отговорност". Но тези неща трябва да бъдат уточнени навреме", допълни Eмил Марков от ИПБ пред Bulgaria ON AIR.

Toй отбеляза, че за разлика от миналата година, този път шофьорът носи отговорността, а не автомобила. Което е и по-логичното. 

"В полицата на гражданската отговорност ще се записват имената на водачите. И спрямо поведението им на пътя ще се увеличава и премията, която ще плаща собственикът на колата", подчерта Марков.

Подготвени са две скали, при които максималното наказание е 4 пъти по-скъпа застраховка. За изрядните бонусите според едната скала ще бъдат до 23% и ще са нужни 5 години, за да се достигнат. При другата застраховката - 25 на сто, но чак след 7 години.

При еднократно превишаване на скоростта с между 20 и 30 км/ч пък се предвижда поскъпване на полицата с 25 или 15%, в зависимост коя скала ще бъде приета. При превишаване до 50 км/ч "Гражданската отговорност" ще скочи с 50 или 20 на сто.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страница ни във Facebook ТУК