Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ето защо НФСБ подкрепи Цацаров за шеф на КПКОНПИ

Работата на комисията трябва да се концентрира върху превенцията, смята Христиан Митев

21.11.2019 | 22:30 Редактор: Кристина Крумова

НФСБ подкрепи Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ. ВМРО и "Атака" също подкрепят кандидата на ГЕРБ. Как да се развие потенциалът на КПКОНПИ начело с Цацаров? Депутатът от НФСБ Христиан Митев коментира темата в студиото на "Денят ON AIR".

"Това, което ни мотивира да подкрепим г-н Цацаров бе, че той познава много добре съществуващата законодателна рамка и нейните проблеми. Има идеи за решения на проблемите в сега действащия закон и е готов с първите стъпки, които ще предприеме, ако бъде избран", каза Митев пред Bulgaria ON AIR.

Христиан Митев посочи още, че Цацаров е очертал две групи мерки, които ще предприеме. Едните са чисто организационни, свързани с преструктуриране на начина, по който действа комисията, а от друга страна - действия, които той ще препоръча като законодателни промени.

Депутатът смята, че е важно да се прецизира кръгът от лица, които подават декларации, за да бъде по-ефективна комисията, както и да се прецизира механизмът, по който се избират членовете на антикорупционния орган.

Според него е необходимо работата на комисията да се концентрира върху превенцията, отнемането на незаконно придобито имущество и установяване на конфликт на интереси.

"Смятам, че не е адекватно да концентрираме в един човек решението за състава на антикорупционната комисия", коментира Митев предложението на БСП президентът да избира шефа на този орган. 

"За да се промени работата на комисията и да стане по-ефективна, първо трябва да се промени законодателството", отбеляза Митев.

Вижте цялото интервю във видеото

Харесайте страница ни във Facebook ТУК