Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

ГЕРБ планира нов правилник за работа на Столичния общински съвет

Приоритети на Столичната община са прозрачността и дигитализацията

14.11.2019 | 22:08 Редактор: Кристина Крумова

Столичният общински съвет планира да изготви нов правилник, по който да работи. В студиото на "Денят ON AIR" темата коментира общинският съветник от ГЕРБ Силвия Христова.

"Правилника на Общинския съвет е най-важният документ, по който се ръководи работата на ОС и приоритет за нас е да се изготви или изцяло нов правилник, или да се направят промени в настоящия, които касаят отчетността и прозрачността в работата на всяка една комисия", заяви пред Bulgaria ON AIR Христова.

По-голяма публичност, отчестност и прозрачност са приоритетите на ГЕРБ в момента. Планира се промяната да се случи чрез временна комисия с представители от всички политически сили, която да изготви правилника.

Друга съществена промяна ще настъпи в броя, наименованието и ресорите на постоянните комисии, тъй като те трябва да съответстват огледално на новата структура на Столичната община.

"По отношение на ОС, първите заявки, които сме дали, са за нова електронна система, която позволява веднага да се вижда гласуването на всеки общински съветник. Искаме това да бъде видимо по най-бързия и удобен начин", каза Силвия Христова.

Този общински съвет е с доста по-малко политически сили от предходния, засега са ясни три политически групи. Общинската съветничка коментира, че има възможност за сформиране на такава и впоследствие.

Относно политическо споразумение с ВМРО, Христова заяви, че такова няма.

"Заявките са по важните теми да търсим консенсус с колегите от другите полтиически сили и вярвам, че по важните въпроси ще намерим подкрепата. Предполагам, че само от БСП няма да можем да получим такава", допълни тя.

Първият пакет от законодателни промени вече е внесен в Министерство на регионалното развитие още в първия работен ден след клетвата и той касае промени свързани с презасторяването.

Много е важно, каза Христова, когато е ясно, че една сграда е изцяло жилищна да е ясно, че е такава, а когато е нежилищна да не се обособяват и продават обекти в нея като жилища. 

Общинската съветничка заяви, че дигитализацията също е изключително важен аспект от работата. Такъв ресор ще има и в Общински съвет. Освен това ще има заместник-кмет по дигитализацията, който ще трябва да координира работата по всички услуги, свързани с нея.

Вижте видеото с целия разговор!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК