Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Наказателен вот за левицата в Испания

Стабилност ще има единствено с широка коалиция, смята проф. Анна Кръстева

11.11.2019 | 22:00 Редактор: Кристина Крумова

Управляващата социалистическа партия в Испания спечели парламентарните избори в страната, но събраните гласове не са достатъчни, за да получи мнозинство в парламента. Крайно дясната партия "Вокс" почти е удвоила броя на депутатите си в сравнение с предишния вот. Политологът, проф. Анна Кръстева коментира в студиото на "Денят ON AIR" сложната политическа ситуация в Испания. 

"В рамките на по-малко от година гражданите обърнаха вота в наказателен", посочи проф. Кръстева.

"Няколко фактора дават този неимоверен тласък на десницата. Гражданите решиха да дадат шанс на новото, защото статуквото очевидно не успява да се справи с положението в страната. Категоричната им позиция по въпроса с Каталуния също натежава на везната. Те са заели ясна позиция и са категорично против. На трето място е апелът им за по-твърда имиграционна политика", добави експертът по политически науки пред "Bulgaria ON AIR".

Интересното според нея е, че самата партия "Вокс" не се идентифицира като крайно дясна. Не се обявява против Европейския съюз и не обира маргинализиран вот.

Голямата задача пред Испания в момента, смята проф. Кръстева, е да се направи коалиционно правителство, защото в страната няма традиции за това. Стабилност би била постигната единствено с широка коалиция.

"Няма шанс вече да се върне топката при гражданите. Санчес трябва да направи невъзможното", каза тя.

Проф. Кръстева отбеляза, че цяла Европа, цяла Каталуния са вгледани в този политически микс, който ще състави коалиционното правителство в Испания.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК