За четвърти път за четири години: Испания гласува за парламент

Анализаторите са скептични, че днешният вот ще сложи край на политическата криза в страната

10.11.2019 | 15:10 Редактор: Ралица Братанова

Напрежение в Каталуния преди четвъртите за последните четири години парламентарни избори в Испания. 

Анализаторите са скептични, че днешният вот ще сложи край на политическата криза в страната.

Само преди малко повече от половин година социалистическата партия на Педро Санчес триумфира на паралментарните избори в Испания. А ето, че испанците пак са призовани да отидат до урните. 

До политическата криза се стигна, след като нито една парламентарно представена партия не успя да формира коалиция за да управялва страната след изборите през април. 

Социалистите и радикалната левица "Подемос" не успяха да изгладят разногласията си. Разделение цари и дясно от центъра. А сегашният вот не обещава да подобри ситуацията. 

Напротив – кризата в Каталуния след присъдите за 9 лидери на сепаратистите избухна с нова сила. Отново се стигна до протести и сблъсъци. Испанските власти разположиха допълнителни полицейски части в областта, заради опасност от ексцесии в изборния ден. 

Прогнозите вещаят отново победа на Педро Санчес, но и възход на крайно-десните. 

"Вокс" може да се превърне в третата политически сила в страната, след като през април влезе в Конгреса на депутатите за първи път от края на франкистката диктатура през 1975 г.

Есхумацията на Франко само преди броени дни може да доведе до мобилизация сред неговите последователи и симпазтизанти, а социолозите предвиждат крайнодесните не само да затвърдят доброто си представяне от пролетта, но и да удвоят броя на депутатите си до 50 в 350-местната камара.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК