Румъния избира президент, фаворит е Клаус Йоханис

Общо 14 души претендират за най-високия пост в държавата

10.11.2019 | 13:35 Редактор: Ралица Братанова

В Румъния се провеждат президентски избори. Фаворит за поста е настоящият държавен глава Клаус Йоханис.

Румъния избира на първи тур кой ще бъде президент на страната през следващите пет години. 

Социологическите проучвания сочат, че настоящият държавен глава Клаус Йоханис води с около 40 процента, следван от - 55-годишната Виорика Дънчила, която до миналия месец беше премиер на страната. 

За нея прогнозите сочат между 15 и 22 процента подкрепа. Социалдемократическото правителство на Дънчила беше принудено да се оттегли след вот на недоверие в парламента миналия месец. 

60-годишният Йоханис е бивш лидер на Национално-либералната партия, от чиито редици е новият премиер Лудовик Орбан.

Други кандидати, които имат шанс да достигнат до втори кръг в надпреварата, са независимият Мирча Дякону, 69-годишен бивш актьор и директор на букурещки театър, и Дан Барна (44 г.), който оглавява третата по големина партия в страната - десноцентристкия Съюз за спасение на Румъния. 

Общо 14 души претендират за най-високия пост в държавата. Около 18 милиона души имат право на глас. 

Румънците, живеещи в чужбина, могат да гласуват в продължение на три дни - в петък, събота и неделя, докато на територията на Румъния гласуването започва днес. 

Ако никой от кандидатите не събере над 50 процента, следващият кръг ще бъде на 24 ноември. Това са най-скъпите избори в историята на Румъния, които ще струват на румънските данъкоплатци около 35 милиона долара.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК