Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Българинът не бил пришълец или дърво без корен

Дискусия за самосъзнание, история, заблуди и родолюбие

05.11.2019 | 22:15 Редактор: Стефанка Митева

Пиар експертът Патриция Кирилова, изследователят Мила Салахи и председателят на Центъра за защита и развитие Александър Димитров гостуваха в предаването "Денят ON AIR" и разговаряха за родолюбието, будителския дух и националната идентичност.

Според Патриция Кирилова във всяка една епоха има различни по вид трудности, но винаги има хора, които намират сили, за да се преборят с тях. Необходимо е да се обръща внимание на тези постижения и да ги предаваме на децата си.

"Децата ни учат едни откровени лъжи", допълни Мила Салахи. Подмяната на историята не е нов феномен, като тя даде примери за това от нашето минало.  

"Азбуката, която всички наричат кирилица е българска азбука. Тя не е написана от Кирил, той умира 30 години преди нея. Тази азбука трябва да се нарича "българица", коментира Александър Димитров друга широкоразпространена заблуда. 

И тримата са единодушни, че трябва да се предприемат мерки от държавата и съответните институции. Необходима е мащабна дискусия, за да се промени съдържанието на учебниците и учебните програми. 

"Знам, колко е важно да се запази корена, да се запази самосъзнанието на българина. Българската история е изключително древна. Ние сме дали на всички останали народи, които са били около нас, нашата култура", заяви Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Вижте целия разговор във видеото!
 
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК