Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ал Багдади открит от САЩ чрез човек, който бил в последното му видео

Владимир Чуков: Турция беше пестелива в коментарите си за убийството

29.10.2019 | 21:55 Редактор: Ивет Арабова

"Изказът на Тръмп за това кой е убит от "Ислямска държава" не беше довършен. Ал Багдади беше убит в зона, която се контролира от Турция. Очевидно Пентагонът няма намерение да пуска кадрите, които са заснети, тъй като се оказа, че има класифицирани данни за американската армия", каза в студиото на "Денят ON AIR" арабистът проф. Владимир Чуков.

По думите му това е една социологическа инжекция, която Тръмп използва преди изборите в САЩ.

"Видяхме каква беше реакцията след убийството на Осама бин Ладен по времето на Барак Обама. Сега ситуацията е аналогична. "Ислямска държава" продължава да бъде жива и все още няма официално становище за убийството на Багдади оттам. Кюрдите дадоха много интересни детайли какво е тяхното участие в убийството на Багдади", каза още той.

Според него Турция е пестелива в своите коментари относно новината за убийството на Багдади.

"Анкара има съществена роля в залавянето на Багдади. Американците ясно са знаели къде е той и са предпочели да не му нанесат удар в пространство, контролирано от Русия, а са изчакали той да бъде в Идлиб. Ал Багдади очевидно е човек, който обича медиите и пропагандата. На последния му клип обаче се виждат хора около него, които макар и с маски са били идентифицирани. Именно чрез единия от тях се е достигнало до Багдади", коментира още Владимир Чуков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Toй заяви, че наследникът на Багдади в "Ислямска държава" е сходен по профил с него - също е богослов.

Вижте видео с целия разговор с Владимир Чуков!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК