fallback

Абу Бакр ал Багдади е бил само медийно лице на "Ислямска държава"

Коментар на Димитър Гърдев в "Денят ON AIR"

28.10.2019 | 21:30 Автор: Ралица Братанова

Лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади беше убит в Сирия. Това е станало по време на специална операция в северозападната сирийска провинция Идлиб. 

Пред Bulgaria ON AIR експертът по международна сигурност Димитър Гърдев обясни, че истинското му име всъщност е Ибрахим Али ал Бадри.  

"Той самият се беше провъзгласил за халиф, което значи управник на всички мюсюлмани. Започва с едни доста умерени проповеди. Стъпва изцяло върху османската идеология и религия в едни крайни проявления",  обясни Гърдев.

Гостът в студиото на "Денят ON AIR" коментира, че Абу Бакр ал Багдади е представлявал медийния имидж на ИДИЛ, а много от организациите, воювали на терен, нямат нищо общо с него.

"Както приключи "Ал Кайда" с Осама бин Ладен, така и "Ислямска държава" като бренд ще приключи с Багдади. Идеологията ще продължи. Когато говорим за края като бренд - да. Но като говорим за военна структура, като полеви организации - не. Те са самостоятелни", заяви Гърдев.

Една от версиите за ликвидирането на Багдади е, че една от жените му е била заловена и е издала местонахождението му.

Експертът посочи, че според информацията лидерът на ИДИЛ е загинал с тримата си синове, а две от съпругите му също са били убити с директен удар към постройката, върху която се е водила операцията, с цел превенция мястото да не се превърне в място за поклоничество.

"Постоянно излизат нови факти. Очакваме обещаното от Тръмп видео на ликвидацията на Багдади", допълни още Гърдев.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страница ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback