Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Увеличава ли се разликата между Фандъкова и Манолова?

Коментар на социолога Юлий Павлов и политолога Иво Инджов

23.10.2019 | 22:15 Редактор: Ивет Арабова

Какво сочи последното социологическо проучване за кметските избори в София? 

"Последното ни проучване, проведено с преки лични интервюта сред над 1 000 души, показва спад с около 1-2% в резултата на Йорданка Фандъкова и около 6% в резултата на Мая Манолова. Това увеличаване на разликата се дължи на вглеждане и в по-непопулярните кандидати". Това каза социологът Юлий Павлов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него 85% от гласовете за Мая Манолова идват от избиратели на БСП.

"Голяма ми се вижда разликата между двете. Различните социологически агенции хващат различни тенденции. Сигурно е, че ще има балотаж. Как ще завърши той - зависи много от поведението на градската десница", сподели политологът доц. Иво Инджов.

По думите на Юлий Павлов резултатът на Манолова намалява и заради ефекта на кампанията. 

"Г-жа Фандъкова показва своята компететност в кампанията си, а Манолова залага повече на политическа кампания. Избирателите на БСП са силно мобилизирани и съставят основното ядро на избирателите на Манолова. Десните избиратели ще решат избора на балотажа. На първи тур разликата между двете не може да е под 6%, така ще е и на втория тур", коментира още той.

Иво Инджов заяви, че Манолова няма ясен профил в тази кампания.

"В хода на кампанията на Манолова нещата се сведоха само до сблъсъци. Основният опонент на Фандъкова се оказва Борис Бонев. Не се получи истински политически дебат. Експлицитното разграничаване, че няма ляво и дясно, показва, че не са научени уроците. БСП ще загуби изборите в много областни центрове", каза още доц. Инджов.

Според него хората вече са примирени с проблемите.

"Органът, който реално управлява една община, е Общинският съвет. Взаимодействието е много важно. Ако кметът и Общинският съвет са опозиция, това ще е по-трудно", обясни Юлий Павлов.

Вижте видео с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК