Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Операцията в Сирия беше очаквана отдавна, смята анализатор

Путин се превърна в незаобиколим фактор в тази част на света, заяви Боян Чуков

23.10.2019 | 21:40 Редактор: Юлия Христова

Tурската операция "Източник на мира" в Сирия е спряна, съобщи министърът на външните работи на страната Мевлют Чавушоглу. Първият дипломат на Анкара подчерта като допълнение, че тя не е завършена и армията е готова да "даде отпор на терористите в случай на нужда".

"Договорките между Ердоган и Путин започнаха преди година. Единствените, които не разбраха какво става са кюрдите, че Тръмп не се е ангажирал да ги защитава до безкрай", посочи за "Денят ON AIR" ексертът по борба с тероризма проф. Боян Чуков.

По думите му операцията на Турция е била очаквана много отдавна, като детайлите са били уточнени.

Според него Тръмп е постъпил изключително правилно предвид настоящия момент на влизане в предизобрна кампания. 

"В Америка стават интересни неща и президентът на страната се интересува да няма проблеми в Сирия, в този план той е последователен и точен", коментира Чуков за Bulgaria ON AIR. 

Приказките, че ще смачка икономиката на Турция не били сериозни, както досега това не се е случило и с Иран.

"Путин се превърна в незаобиколимия фактор в тази част на света, всички търсят контакт и диалог с Русия", каза още събеседникът. 

Руската дипломация максимално добре си разиграла картите, а с влизането си по този начин в Сирия Ердоган отварял кутията на Пандора. По думите му също така всички държави в Европа заедно трябва да се борят срещу мрежите, които трафикират хора. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК