Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Начев: Клиничните пътеки са абсолютно нереално остойностени

Директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" коментира проблемите в здравеопазването

18.10.2019 | 22:10 Редактор: Ралица Братанова

Клиничните пътеки са абсолютно нереално остойностени. Това заяви директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" проф. Генчо Начев в "Денят ON AIR".

"Има медицински услуги, които струват 300 лева, има такива, които струват 50 хиляди лева. Зависи от много неща. Както и да се остойностят, дори и да се надценят клиничните пътеки, парите няма да стигат. Трябва да има контрол", коментира той.

Начев бе категоричен, че трябва да се налагат по-строги санкции, ако се извършват неправомерни дейности.

"Презумпцията е, че като се дадат 200 млн. лева и се качат цените на клиничните пътеки, болниците няма да отчитат повече от това, което са извършили. За мен това е утопия. Трябва да има драконови санкции и Крумови закони", коментира професорът пред Bulgaria ON AIR.

Според него докато няма такъв контрол, нищо не може да се получи.

"Рано или късно ще има демонополизацията на Касата. Не става от днес за утре. Самите застрохователите не са готови за това. Няма да е следващата година", смята професорът.

Директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" коментира и исканията на сестрите за по-високи възнаграждения.

По думите му ако медицинската сестра почва със заплата 950 лева, не може лекарят да почва с 1100 лева, а трябва той да взима двойно.

"В края на краищата трябва да видим разликата между труда на санитар, сестра и лекар. Не може да има уравнивиловка. Едни сестри ще получават 2000 лева, други 900. Зависи от обема, качеството и високата специализация на дейността, която се извършва", заяви Начев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК